Benim cool Cumhuriyet'im...


Yaş alıyor ama bi türlü büyümüyor...Çok toy, çok kırılgan, bi türlü kaşarlanmıyor. Derisi kalınlaşmıyor. Rüzgar esse üşüyor, yağmur yağsa, hazırlıksız. Saçları püskül püskül önüne düşüyor...Yobazın teki gelip eteğini çekiyor, taciz ediyor, kalbini kırıyor...!

Benim Cumhuriyet'im cool. Her önüne gelenle tokalaşmıyor, elini uzatmıyor. Her üstüne giyende iyi durmuyor. Haliyle seveni kadar sevmeyeni de çok. Biz böyle bi milletiz. İlle de iki dakkada bizimle ense tokat olsun isteriz. Ne var ki o mağrur...burnu düşse, dönüp bakmıyor.

Biz mağrurları da çok sevmeyiz mesela, ille mıç mıç olalım, birbirimize her lafı sokalım, birbirimizin heryerini ezbere bilelim isteriz...Yok! O izin vermiyor. Ruhani bir aşka  inanıyor! Sadece kendi sevdiklerine, sadece kendini "gerçekten" sevenlere teslim oluyor...!

Nasıl ki sen, asansörsüz bi binada, bi gece yarısı, üçer beşer çıkarken merdivenleri, sadece ve sadece çok güvendiğin bir insan varsa arkanda, ancak o zaman bırakıyorsun kendini arkaya...o da öyle işte! Yoksa vermiyor sırtını sana.

Ulu orta ağlamıyor benim Cumhuriyet'im mesela, burnunu çekmiyor. Duygusal...ama demagoji sevmiyor! Sen anla istiyor, sen hisset...sen duy!

Romantizm seviyor ama bak...güzel bi dansa hep hazır.

Bi de çok gücüne gidiyor biliyorum ama; yeşili seviyor benim Cumhuriyet'im "iki ağaç" için, gözünü kırpmadan, gözünü verdi...canını verdi de...sen bi "geçmiş olsun" ya da "başın sağ olsun" demedin ya...!

Aşkolsun...!

Yorumlar

  1. Bundan önceki yönetimlerin başına geldiği gibi: Cumhuriyette mi bir kenara atılıp hiçe sayılacak; yargılanacak; unutulacak.

    Birileri ayrılık olsun istiyor.. gömleğimiz yakasında ruj izi. hangi kevaşe bu diyoruz...

    (Aldatıyoruz... Aldanıyoruz.. Aldatılıyoruz.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü insanız...ve eskitmeyi seviyoruz. Yönetim şekilleri de insanlar gibidir. Bi süre sonra yetme-meye başlar ve hiç bir yönetim şekli de insanın kafasında idealize ettiklerinin tamamını veremez zaten. Sadece yaklaşabilir. Mevcut koşullarda ve günümüz Türkiye'si için ideal olana en yakını olduğu için Cumhuriyet diyorum ben! Yoksa daha neler derim de, yerim dar ;)

      Sil
    2. Bir beğeni butonu olsaydı. tıklamıştım. cevabın öylesine açık ve doğru ki bana kısa yoldan gitmek isteyen bir kaptanı hatırlattı..
      Hint okyanusuna gemiyle üç şekilde gidilir.
      1_panama kanalından,
      2_ümit burnundan
      3_suveyş kanalından (senin yolun)

      Belediye otobüsünde giderken, meydandaki valilik binasında Atatürk 'ün "Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir." sözü her zaman dikkatimi çekmiştir. Bu şu anki toplumların çoğu için söylenebilecek birşey ama Atatürk ün şıranga ettiği bu modern dünyanın düşüncelerine toplumumuzun hala alerji gösterdiği bir gerçek.

      Sil
    3. not:saltanata olan özlemimiz 2001 den beri tekrar hortladı.

      Sil
    4. Sizin yazdıklarınız için de ben aynısını düşündüm! Cook teşekkür ederim...En kısa ve en net cümleyi de sizin yukarda belirttiğiniz gibi Atatatürk söylemiş zaten. "Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare" Artık neredeyse her sohbette söylenen Atatürk eleştirilemez mi? hiç eksikleri yok muydu? cümlesinin de cevabıdır bu. Her ne yaptıysa bu temel üzerinden hareketle yapılmış çünkü. O günün şartları ne kadar izin verdiyse o sınırları zorlayarak üstelik ki hala o sınırları zorluyoruz biz! Bi kitapta şöyle bi cümle okumuştum. Konu çok başkaydı ama bu durumu da çok güzel özetlediğini düşünüyorum. "Bulunduğun yüksekliği korumak, bir üste çıkmaktan bile daha zordur çoğu zaman!" Biz hala mevcut yüksekliğimizi korumaya çalışan bi milletiz. Çünkü birileri yazdığım yazıda da söylediğim gibi, eteklerimizden tutup aşağı çekmek istiyor hala!!!

      Sil

Yorum Gönder

hoşgeldiniz

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peki'yi kim icat etti?

ERTUĞRUL ÖZKÖK: CENAZEM KİLİSEDEN KALDIRILSIN İSTİYORUM!

Rötarlı: Grinin Elli Tonu